Alle afleidingen zijn gelijk

Tom en Sam begonnen tegelijkertijd met hun baan bij een nieuwe firma. Tom was een actieve man, die telkens weer werd benadeeld door de omstandigheden. De ene keer ging zijn auto stuk, dan moest zijn vrouw naar de dokter en moest hij intussen op de kinderen letten. Op het moment dat hij echt alles voor elkaar had, sprong er een waterleiding in de kelder – dat betekende dat hij alle afspraken moest afzeggen en in de kelder moest redden wat er nog te redden viel. Sam daarentegen was een tamelijk rustig persoon. Hij hield van alle tv-series. Hij maakte veel minder afspraken dan zou kunnen, omdat hij de volgende aflevering van zijn favoriete series niet wilde missen. Bijeenkomsten voor een bespreking liet hij regelmatig aan zich voorbijgaan …

Het hoofd personeelszaken van het bedrijf was na afloop van de proeftijd klaar om te beslissen of beiden aangenomen zouden worden. Hij wees Sam af, die dit zonder weerwoord accepteerde. Tom wees hij echter ook af, en die verzette zich hevig. Hij wilde niet met Sam, die luiaard, over een kam geschoren worden. Tenslotte was hij ijverig en bereid om te werken. Alleen de omstandigheden hadden hem dikwijls parten gespeeld.

Het hoofd personeelszaken antwoordde: ‘Ik ben verantwoordelijk voor het succes van dit bedrijf. Als wij onze doelen niet bereiken, brengen wij de hele firma in gevaar en tevens de toekomst van alle medewerkers. Daarom is het niet belangrijk waarom wij onze doelen niet hebben bereikt. Tenslotte is er maar één criterium dat telt, dat is het resultaat. Of het resultaat wordt behaald of niet. Enorme afwijkingen zijn voor de gestelde doelen net zo nadelig als avondenlang televisiekijken.’

Om in een onderneming succes te hebben, moet je er je volledige aandacht aan schenken. Helaas is het erg gemakkelijk om afgeleid te worden. Een afleiding kan uit van alles bestaan en door iedereen worden veroorzaakt: een negatief denkend familielid, je kinderen, je huidige levensomstandigheden, je geweten … Zelfs het weer. Sommige mensen zijn niet in staat om effectief te werken als het buiten regent omdat het weer hen deprimeert. Aan de andere kant: kan worden verwacht dat zij zich als het mooi weer is op hun werk zullen concentreren?

Zij kunnen zich ook door hun eigen manier van denken laten afleiden. Als je op een avond eerder met je werk stopt omdat je een groot succes hebt geboekt, heb je je op dezelfde manier laten afleiden als wanneer je stopt vanwege een teleurstelling. Het eigenlijke gevaar dat in een afleiding schuilt, is dat wij die graag als welkome uitvlucht voor een ontbrekend succes en niet-opgebrachte inspanningen gebruiken.

Of je niet naar je werk gaat omdat buiten een sneeuwstorm woedt of omdat je alleen tv wilt kijken, het resultaat is hetzelfde. Of je niets kunt doen omdat je met je auto in een wervelstorm terecht kwam of door een aardbevingsgebied moest rijden, uiteindelijk een dood schaap op de route vond dat je moest begraven en je ten slotte met je wielen in een vers geasfalteerde weg bleef steken, terwijl bovendien je motor stukging … of dat je simpelweg thuis bent gebleven omdat je geen zin had, het RESULTAAT is hetzelfde.

Maar vanzelfsprekend geven wij aan de sneeuwstorm en de kapotte motor de voorkeur als het om een uitvlucht gaat. Bedenk: de betekenis van een uitvlucht is om de aandacht van ons af te leiden en op iets of iemand anders te concentreren. Het stond reeds in de bijbel geschreven: ‘Niemand kan twee heren dienen.’ Wij kunnen in ons leven bezig zijn met dingen die ons afleiden of bepaalde doelen bereiken. Wat zou je van een persoon vinden die op de vraag ‘Wat hebt u de laatste vijf jaar gedaan?’ zou antwoorden: ‘Ik heb me beziggehouden met verschillende afleidingen.’

Wie zijn tijd aan afleidingen besteedt, wordt geleefd. Hij zal nooit controle over zijn leven hebben. Wie zich daarentegen op een doel richt en zich niet door afleidingen laat tegenhouden, is de vormgever van zijn leven.

Hetgeen waarop wij onze aandacht richten in ons leven, zal groeien. Wie zich steeds met onverwachte omstandigheden bezighoudt, moet niet verbaasd zijn als hij meer van deze omstandigheden meemaakt dan andere mensen. Wie zich steeds op uitvluchten concentreert, moet niet verbaasd zijn als deze uitvluchten zich als resultaat van zijn leven voordoen.

Dramatische uitvluchten stellen ons meer op ons gemak. Het klinkt beter om te zeggen dat je vrouw de auto nodig heeft en je er nergens een kunt lenen dan te zeggen dat je naar een voetbalwedstrijd op tv wilt kijken.

Een dramatische afleiding mag misschien beter klinken en kan je zelfs meer op je gemak laten voelen als je die gebruikt. Maar in feite zijn alle afleidingen wat het belangrijkste punt betreft precies hetzelfde: het resultaat is hetzelfde.

Het is niet belangrijk of het om een positieve of negatieve afleiding gaat. Het is niet belangrijk wie of welke omstandigheid ons afleidt, noch of wij het zelf doen. Alles wat ons van onze huidige taak afleidt is een afleiding. Privé-feestjes kunnen afleiden, evenals persoonlijke tegenspoed. Alle afleidingen zijn gelijk want zij kosten evenveel als het om ons succes gaat.

Er zullen altijd afleidingen bestaan. Sommige afleidingen kunnen wij gerust negeren – en dat zijn er meestal meer dan er op het eerste gezicht lijken te zijn – maar sommige vragen onze aandacht en tijd. Omdat je dus altijd op onverwachte afleidingen kunt rekenen, dien je meteen voorzorgsmaatregelen te treffen.

Wat vind je van iemand die in de buitendienst werkt en die in de winter een aantal keren zijn auto niet kan gebruiken omdat er nog zomerbanden op zitten? Je zult zeggen: ‘Hij had dit vooraf moeten plannen.’ Zoals het in bepaalde gebieden elke winter sneeuwt, zo zijn er ook elke dag een aantal afleidingen. Reserveer voor deze afleidingen het liefst direct enige tijd in je agenda. Reserveer er bijvoorbeeld twee uur per dag voor.

Als deze afleidingen dan opspelen, leiden die je niet van je plan af. En als er geen opspelen, dan heb je extra tijd over. In geen geval mag je toestaan dat de afleidingen je van je gestelde resultaten afbrengen. Op dezelfde manier kun je om de twee weken een hele dag voor afleidingen reserveren. Drie tot vijf dagen en dit om de zes maanden. En zodra je je dit kunt veroorloven, neem je iemand in dienst die zich met je afleidingen bezighoudt.

Hier geldt het volgende principe: je kunt je naar de afleidingen schikken of de afleidingen kunnen zich naar jou schikken.

Winnaars hebben geleerd dat alle afleidingen een even rampzalige invloed hebben op het resultaat dat zij nastreven. Om die reden creëren zij oplossingen met betrekking tot deze afleidingen en laten ze zich niet verleiden om hun doel uit het oog te verliezen.

 

Praktijk:
Vandaag zal ik mijn vaardigheid om met afleidingen om te kunnen gaan verbeteren, doordat ik me verplicht tot de volgende stappen:
1. Ik begrijp dat alle afleidingen en excuses met betrekking tot het resultaat gelijk zijn. Daarom zal ik me vandaag door niets en niemand van mijn voornemen af laten brengen.
2. Vanaf heden zal ik nooit meer een excuus als uitvlucht gebruiken. Excuses leiden mij alleen van mijzelf af. Ik wil controle over mijn leven hebben en niet de speelbal zijn van welke omstandigheden dan ook. Excuses gebruiken betekent dat ik mijn leven door omstandigheden of door andere mensen laat bepalen. Ik wil mijn energie gebruiken om mijn doel te bereiken en niet om afleidingen te verzinnen.
3• Omdat ik steeds met onverwachte afleidingen rekening dien te houden, zal ik vandaag voor dergelijke omstandigheden tijd reserveren. Daarmee bereik ik dat afleidingen zich naar mij schikken en niet andersom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s