Concentreer je op IPA’s ( inkomen producerende activiteiten)

Concentreer je op ipa´s ( inkomen producerende activiteiten)
Op een dag wilde de leerling van zijn meester te weten komen waaraan hij zou kunnen herkennen of een mens waardevol is of niet. De wijze meester wees vervolgens op een boom en vroeg aan zijn leerling: “wat is dat?” “ een vijgenboom”, antwoordde de leerling. De meester vroeg door: “draagt hij vruchten?” De leerling was verbaasd over deze vraag en zei meteen: “nee, die heeft geen vruchten.” Waarop de meester met harde stem sprak: “ Dan is het een nutteloze boom en verdient deze het niet om in onze tuin te blijven.” 

Je wordt betaald voor de waarde die je in de markt inbrengt. Uiteraard gaat het niet om je waarde als vader of moeder, ook niet om je waarde als partner, vriend, collega of mens. Het gaat om de economische toegevoegde waarde die je in de markt brengt. Alleen daarvoor wordt je betaald. 

De magnaat W. Clement Stone zei: “ik heb er een gewoonte van gemaakt om mensen alleen op hun resultaten te beoordelen. Resultaten betekenen meer dan mooie woorden.” Er zijn altijd mensen die beweren dat ze meer waard zijn dan hun huidige inkomen. Alles goed en wel, de markt is rechtvaardig en fair. Iedereen krijgt er de kans om een dergelijke stelling te bewijzen. In feite is het zo dat de markt aan iedereen precies datgene betaald wat men waard is. Hoeveel je waard bent, bepaal je zelf. 

Voor degene die beweert dat hij meer waard is geldt: “ik kan uw woorden niet horen; uw daden praten te hard.” Hoe zit dat bij jou?
Wil je meer geld verdienen? Dan moet je jouw marktwaarde verhogen. De beste manier is om je op ipa´s (inkomen producerende activiteiten) te concentreren. Pareto stelde reeds dat 80% van onze verdiensten door 20% van onze inspanningen wordt geleverd. Dat betekent dat wij 80% van onze tijd verspillen of op zijn minst niet optimaal gebruiken.
Wat is de magische 20% van je baan die 80% van alle resultaten behaalt? 

Veel verkopers degraderen zich tot woonkamerclowns omdat zij de beslissende afsluitingsvraag niet durven te stellen. Veel employees werken urenlang om een steeds beter functionerend registratiesysteem te bewerkstelligen – veel chefs doen het werk van hun medewerkers – steeds ten koste van activiteiten die daadwerkelijk omzet en winst genereren. Elke job heeft weinig taken en weinig activiteiten die de hoogte van je inkomen bepalen en die om die reden zo vaak mogelijk uitgevoerd dienen te worden.

Het is verbazingwekkend dat ipa´s meestal geen zeer moeilijke werkzaamheden zijn. Sowieso zul je merken dat winnaars niet de buitengewoon moeilijke dingen doen, maar enkele makkelijke dingen buitengewoon goed doen. Maar vooral: zij doen die dingen!

Stel jezelf daarom eens de vraag: “wat zou ik vaker moeten doen om méér geld te verdienen? Wat het antwoord ook mag zijn, doe het! Wat houdt je dan nog tegen om de andere 80 procent van je tijd aan ipa´s te besteden? 

Wat veel mensen tegenhoudt is perfectionisme, maar achter het perfectionisme schuilt de angst voor fouten. We zullen echter altijd fouten maken. Hoe meer we ons gaan concentreren op de ipa´s, des te meer fouten zullen we maken. Alleen degene die helemaal niets doet, zal geen fouten maken. Ondanks het feit dat veel mensen een andere mening hebben, is het niet erg om fouten te maken. Fouten zullen automatisch voorkomen als iemand zich met ipa´s bezighoudt. 

Aan Watson Senior, de oprichter van IBM werd eens gevraagd wat iemand zou moeten doen om in zijn concern promotie te maken. Watson antwoordde: “hij dient slechts het aantal door hem gemaakte fouten te verdubbelen.” Watson wist dat iedereen die niet bang is voor fouten en afwijzingen, meer ipa´s kan realiseren.

Ken je trefbal? Hierbij gaat het erom niet geraakt te worden. Menigeen loopt op die manier door zijn beroepsleven en probeert om zoveel mogelijk ipa´s te ontwijken, zodat hij niet geraakt kan worden.
Fouten zijn goed, want fouten ontstaan wanneer iemand bezig is om een utstekende prestatie te volbrengen. Er is nog niemand geweest die geweldige resultaten heeft geleverd zonder gaandeweg veel fouten te maken. Als iemand uit angst voor fouten of een blamage aarzelt, zal hij nooit in staat zijn een uitstekende prestatie te volbrengen. Zo´n mens zal ook nooit veel geld verdienen. 

Succes betekent waardering en geld. Wat fouten betreft is dat niet zo. Er bestaat geen beloning voor fouten, maar fouten zijn belangrijk voor onze ontwikkeling. Fouten leveren ervaring op en ervaring leidt tot betere beslissingen. Betere beslissingen brengen nieuw succes teweeg. Als we het voorafgaande in ogenschouw nemen, zijn fouten net zo belangrijk voor onze ontwikkeling als succes. Wie geen fouten meer maakt, berooft zichzelf van de kans om te leren en zich verder te ontwikkelen. 

Winnaars kennen hun ipa´s en trainen om zoveel mogelijk tijd aan deze ipa´s te kunnen besteden. Winnaars onderkennen dit: het is beter om met fouten te beginnen dan om perfectionistische reden te aarzelen. 

Praktijk
Ik zal vandaag het percentage van mijn ipa´s verbeteren, doordat ik me verplicht tot de volgende stappen:
1. Ik denk erover na hoe ik gisteren mijn tijd heb besteed. Ik maak mijzelf ervan bewust dat er niet veel zal veranderen als ik mijn ipa´s niet concreet plan.
2. Ik stel mezelf de vraag: wat kan ik vandaag concreet doen om mezelf beter te concentreren op die gebieden die mijn inkomen bepalen?
3. Ik begrijp dat perfectionisme alleen een excuus is om te aarzelen. Ik concentreer me meer om de dingen zo snel mogelijk te doen in plaats van deze dingen op perfecte wijze uit te voeren
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s