Een mens wordt wat door zijn werk

Een mens wordt wat door zijn werk
Er was eens een nar. Zijn hele leven had hij er maar een beetje op los geleefd. Plotseling voelde hij de drang om een beter leven te leiden. Hij wilde een rijker leven. Hij verlangde naar rijkdom en comfort. Hij droomde van avontuurlijke reizen en een leven vol luxe. Maar hij wilde vooral eigenlijk respect. Zo lang hij zich kon herinneren, werd hij met de nek aangekeken en zeiden mensen: “kijk, die gekke nar!” Nee, in de toekomst zouden de mensen hem gaan respecteren.
Dus ging hij naar de koning en sprak zijn verzoek uit. De koning bedacht zich een moment en besloot vervolgens: “Nar, je hebt mij op vele moeilijke dagen aan het lachen gebracht. Vele jaren heb je mij blij gemaakt. Daarom geef ik jou een aanzienlijk fortuin cadeau.”

De nar begon van zijn nieuwe geluk te genieten. Hij gaf veel van het goud uit. Hij woonde in een duur huis en hij gebruikte kostelijke maaltijden. Na verloop van tijd ontdekte hij dat de mensen om hem heen nog steeds geen respect voor hem hadden. Hij was nog steeds dezelfde nar voor hen. Bovendien gaf hij zijn vermogen razendsnel uit.

Toen ging hij naar de raadgever van de koning, die nog altijd als wijze bekend stond. De nar legde zijn probleem aan hem uit. De raadgever schudde glimlachend zijn hoofd. Hij nam een glas en een amfoor met wijn en sprak: “Als ik alle wijn in dit kleine glas zou willen schenken, dan zou dat niet mogelijk zijn. De wijn symboliseert je wensen en het glas is jouw persoonlijkheid. Je moet als persoon groeien opdat je groot genoeg bent voor je wensen. De koning heeft je een aantal rijkdommen verleend, maar je persoonlijkheid is niet in staat om ze vast te houden.”

Als er dingen verbeterd moeten worden, moeten wijzelf in de eerste plaats verbeteren. Als dingen zichzelf verbeteren, moeten wij in de eerste plaats onszelf verbeteren.
Iedereen kent het type mens dat wacht totdat de omstandigheden verbeteren, zodat hij kan ‘beginnen’. In feite zullen de omstandigheden voor zulke mensen nooit duurzaam veranderen, omdat zij als persoon te klein zijn om ‘gunstige omstandigheden’ in hun leven vast te houden. Voordat de omstandigheden kunnen veranderen, moet in eerste instantie de persoon zichzelf veranderen.

De enige bekende weg om als persoon beter te worden, is door middel van ons werk. Indien je omstandigheden dus beter zullen worden, moet je zo snel mogelijk beginnen hard te werken. Juist onze taak maakt ons tot iemand die hem kan vervullen. Denk aan een persoonlijkheid die succes heeft en je zult meteen aan het werk denken dat deze mensen beroemd en bekend heeft gemaakt. Dit geldt voor elke sector van het leven. Einstein werd beroemd door ‘zijn’ fysica. Beckbauer door het voetballen. Moeder Theresa door haar hulpverleningswerk. Aan welke grote persoonlijkheid je ook denkt, de mensen werden pas door hun werk tot wat ze zijn.

Daarom is het helemaal verkeerd om ons af te vragen of wij ‘goed genoeg’ voor een bepaalde activiteit zijn. Juist doordat wij binnen een bepaalde activiteit werkzaam zijn, worden wij de mens die deze activiteit met succes kan uitvoeren. Als je reeds ‘goed genoeg’ bent voor een nieuwe taak, dan is die taak al te klein voor jou. Je kunt dan niet meer met deze taak meegroeien.

Op de weg naar het succes smoren drie belangrijke vijanden elke positieve ontwikkeling in de kiem. Deze vijanden van het succes remmen iemand in zijn persoonsverandering. Deze drie vijanden zijn:
1. Arrogantie. Heb je mensen leren kennen die steeds meer antwoorden dan vragen weten? Zoals Goethe reeds stelde: “de meeste mensen willen iets zijn – niemand wil iets worden.”
2. Onwetendheid. Mensen die – om welke redenen dan ook – niet bereid zijn om zich open te stellen en niet zonder vooringenomenheid nieuwe dingen willen onderzoeken.
3. Negatieve beïnvloeding. We moeten al in een vroeg stadium mensen om ons heen verzamelen die ons op zo’n manier beïnvloeden dat dit bijdraagt aan het door onszelf gekozen doel.

Wij worden iets door ons werk. Doordat wij hard en gericht werken om en bepaald doel te verwezenlijken, groeien wij meer dan door wat dan ook. Toch is hard werken niet de enige garantie voor succes. In principe zijn er vier manieren waarop werk kan worden verricht:
1. Wij doen de verkeerde dingen met de verkeerde houding. Het resultaat van zo’n strategie is catastrofaal. Het leven wordt zinloos en vreugdeloos.
2. Wij doen de verkeerde dingen met de goede houding. In dit geval kunnen wij weliswaar een aantal van onze doelen bereiken, maar wij zullen veel energie verspillen, omdat wij veel tegenslagen ondergaan.
3. Wij doen de goede dingen met de verkeerde houding. Op die manier zullen wij weliswaar enkele kleinere successen behalen, maar uiteindelijke ons doel missen.
4. Wij doen de goede dingen met een goede houding. Alleen onder deze omstandigheden kunnen wij het door ons gewenste resultaat snel behalen.

De snelste manier om onze persoonlijkheid te ontplooien is om die activiteiten die daaraan bijdragen met de goede houding te doen. Winnaars verspillen geen tijd door op betere omstandigheden te hopen. Zij verspillen ook geen energie door te proberen dingen te veranderen die zij niet kunnen beïnvloeden. Zij weten dat omstandigheden zich vanzelf positief zullen veranderen, als zij zich maar met groot enthousiasme op het juiste werk storten. Winnaars worden iets door hun werk. Zij weten dat hun talenten een plek voor hen op deze planeet scheppen.

Praktijk
Omdat ik als persoon ‘groot genoeg’ wil zijn voor mijn wensen en dromen, wil ik groeien en daarom verplicht ik me tot de volgende stappen:
1. ik beschouw mijn job c.q. mijn firma als mijn voertuig naar een succesvolle persoonlijkheid en naar betere omstandigheden. Daar werk ik met veel energie en enthousiasme aan. Ik stel alles in het werk om iets te worden – en door middel van mijn werk.
2. ik neem aan alle opleidings- en trainingsmogelijkheden van mijn firma deel. Bovendien bezoek ik vier seminars per jaar die niet alleen op mijn beroep van toepassing zijn.
3. ik lees literatuur die mijn persoonlijkheid versterkt. Vandaag ruil ik tv-tijd in voor leestijd. Vandaag lees ik minstens en uur in een vakboek.
4. ik denk erover na hoe ik ervan kan profiteren als ik een groot doel binnen mijn firma heb bereikt. Ik denk er ook over na wie van de mensen van ik houd ervan zullen profiteren. Ik stel vandaag een lijst met alle voordelen op en schrijf die op.

Advertenties

2 reacties op Een mens wordt wat door zijn werk

 1. Dit onderwerp geeft exact aan waar het bij mij steeds fout ging in het verleden.

  Ik ben de NAR.

  In wat ik deed was ik steeds goed. Op school kwam het me aanwaaien, ben wel blijven zitten maar uiteindelijk toch geslaagd. Doordat alles te makkelijk was werkte ik niet. Wat ik kreeg door eigen (makkelijk) resultaat, kon ik niet vasthouden. Vele werkgevers gehad en daarna vele ondernemingen. Alles met weinig investering en weinig moeite opgestart. Net als de nar, kreeg ik het. Net als de nar kon ik het niet vasthouden.

  Ofschoon ik steeds goede adviseurs ontmoette die me echt vertelden wat wijs was, bleek ik niet te luisteren. Ik luisterde niet omdat mijn eigen vindingrijkheid mijn inkomsten wel verzorgde. Doordat ikzelf niet veranderde groeide ik niet. Ik werd alleen ouder en ouder. Net als de nar kon ik veel anderen helpen in moeilijk dagen. Ik had immers zelf de nodige ervaring met moeilijkheden en weer op krabbelen. Mezelf kon ik alleen niet blijvend helpen. Ik bleek nog steeds niet gegroeid te zijn.

  Nu sta ik voor de zoveelste uitdaging. Inmiddels ben ik met MLM gestart, omdat MLM voor mij een logisch verhaal is. Ik kan er een toekomst mee opbouwen en ik geloof er in. Wat andere stuurlui langs de kant vertellen interesseert mij niet. Ik zie mijn eigen kansen.

  Wat ik besef is dat het geluk mij niet eeuwig toelacht (misschien wel, hahaha) en dat ik structureel wat aan mezelf wil en moet veranderen. MLM is nieuw in Nederland voor de massa. Hier ligt dus opnieuw een kans voor mij op succes. Deze keer wel met de nodige wijsheid, die ik ga opdoen door echt te luisteren naar wijze mensen en hard te werken.

  Hans Winkelaar.

  • wbcoach zegt:

   Beste Hans,

   je bent er echt in geklommen zie ik. Fantastisch! Ik herken veel van de dingen en ervaringen die je omschrijft. ik waardeer je openheid in deze enorm.

   Blijkbaar heb je een engeltje op je schouder zitten en heb je jezelf geleerd om altijd weer uit het dal te klimmen waar je zelf in gesprongen bent. dit alles wijst op jouw enorme doorzettingsvermogen en wilskracht. wat ik er ook uit haal is dat je steeds weer aan het “overleven” bent. En daar ben je erg goed in geworden. Dat is echter niet de oplossing op lange termijn. je afsluiting in je bericht geeft aan dat je iets geleerd hebt uit het verleden en dat je de wens hebt om door middel van zelfreflectie serieus naar je eigen gedrag wilt kijken en dat je ook bereid bent om naar de inzichten van andere mensen te kijken en te luisteren. Hartstikke goed!

   Als jij bereid bent om echt naar jezelf te kijken (hetgeen je inmiddels behoorlijk aan het doen bent) dan ligt de oplossing ook in jezelf. Doe die dingen die echt bij je passen en ga ervoor. zet jouw enorme energie om vanuit de modus “overleven” naar “leven” en volg je passie. Het resultaat kan dan eenvoudigweg niet uitblijven.
   Denk groot, zodat jouw volume gevuld kan worden.

   Wederom dank voor je reactie en heel veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s