Geef 110 procent

Een journalist vroeg aan de Bulgaarse wereldkampioen gewichtheffen: ‘Als u traint en tienmaal een gewicht heft, welke van de tien herhalingen is dan de belangrijkste?’

De wereldkampioen antwoordde: ‘De elfde.’

Om 110 procent te geven moet je begrijpen dat de grootste inspanning niet goed genoeg is. Als je nu even bij je computer wegloopt en je enige malen opdrukt, hoeveel haal je dan? Als je ‘alles’ geeft, dan heb je je best gedaan. Als je je al jaren niet opgedrukt hebt, dan is je ‘beste inspanning’ waarschijnlijk geen geweldig resultaat. Als je nu elke dag slechts tien minuten opdrukken zou trainen, hoeveel zou je dan binnen drie maanden halen?

Als je ongetraind begint, dan ben je in ieder geval veel beter geworden. Dat betekent dat je eigenlijk tot veel meer in staat bent dan je in de huidige situatie zou vermoeden. En dat heeft niet alleen betrekking op opdrukken, maar op alle delen van je leven. WIJ allen hebben op verschillende gebieden zeer onderontwikkelde ‘succes- spieren’.     .

Stel je nu voor dat je tijdens dezelfde drie maanden elke dag viermaal een kwartier opdrukken oefent. Steeds moet je alles geven (100 procent). En als je echt niet meer verder kunt, doe je er nog een (110 procent). Je zult deze 110 procent niet elke keerhalen, soms kun je je nog maar half opdrukken. Maar iedere sporter weet: de ‘extra’ herhaling, de herhaling die op zich eigenlijk niet meer mogelijk is, betekent de grootste groei. Als je drie maanden op deze manier traint, hoe vaak kun je je dan opdrukken?

Er zijn altijd mensen bereid om deze 110 procent te geven. Dat zijn mensen die op hun gebied bij de top behoren. Deze mensen krijgen een beloning. De laatste 10 procent inspanning staat niet voor 10 procent meer beloning. Deze 10 procent staat voor 100 procent, 1000 procent, 10.000 procent en meer resultaat dan binnen de eerste 100 procent. Als je in feite wilt weten hoe goed je kunt zijn, moet je bereid zijn om 110 procent te geven. Leer je aan om de extra mijl te lopen.
Geef steeds meer dan iemand van je zou kunnen verwachten.

De miljardair sir john Templeton, een van de meest succesvolle fondsmanagers aller tijden, gaf in zijn meest actieve periode maar weinig interviews. Hij wilde zijn tijd op een andere wijze benutten.
Afspraken om zich te laten fotograferen weigerde hij meestal. Op een gegeven moment was er een verzoek van een gerenommeerd blad voor een fotosessie van 30 minuten, waarmee hij uiteindelijk akkoord ging. De fotograaf nam echter zoveel foto’s, dat de sessie bijna zeven uur duurde.

Toen aan sir john werd gevraagd waarom hij de man zo lang liet fotograferen, zei hij: ‘ja, ik wilde geen tijd met foto’s verspillen. Maar die man wil ik 110 procent geven. Hij was vol enthousiasme aan het werk en hij was zo “verliefd” op zijn werk, dat ik zijn romance niet wilde verstoren.’

Waarom geven sommige mensen maximaal 50-80 procent van hun prestatievermogen en anderen maar 10 procent? Het antwoord is frappant en eenvoudig: wij doen wat wij plezierig vinden. Er zijn bepaalde personen die er plezier in hebben om 110 procent te geven. Niemand wordt geboren met dit talent. Wij hebben de neiging om de weg van de minste weerstand te kiezen. Waarom zouden wij 110 procent geven als we maar 50 procent hoeven te geven? Het antwoord is: omdat wij alleen dan respect voor onszelf tonen.  Omdat wij alleen dan ervaren waartoe wij in staat zijn. Omdat wij alleen dan met volle teugen van het leven kunnen genieten. Alleen als wij 110 procent geven, krijgt ons leven inhoud.

Mensen die dat hebben begrepen, hebben er plezier in om 110 procent te geven. Als zij in een moeilijke situatie terechtkomen is hun devies: ‘Als ik niet kan, dan moet ik.’ Voor deze mensen is het ondraaglijk als zij hun plannen niet kunnen realiseren. Daarom zijn zij bereid om zich in te spannen en onredelijkheden op zich te nemen. Zij hebben er echt plezier in om 110 procent te geven. Arnold Schwarzenegger zegt in die context: ‘Pijn is goed. Omgaan met de pijngrens is het verschil tussen de kampioen en de niet-kampioen. Ik houd van de pijn die me kampioen maakt.’

Sommige mensen zeggen: ‘Men kan niet meer geven dan 100 procent. Meer kan gewoon niet.’ Aan deze mensen vragen wij: hoe weet je wat 100 procent is? In de hele geschiedenis van de mens stelden persoonlijkheidsonderzoekers steeds weer vast dat ons vermogen veel groter is dan wij vermoeden. Wat wij dikwijls voor 100 procent nemen is in feite misschien slechts 70 procent. Wij zijn tot veel meer in staat dan wij ons kunnen voorstellen.

Als wij ‘slechts’ 100 procent willen geven, dan bepalen wij kunstmatig een veel te lage marge voor ons prestatievermogen. Mensen die volgens de 100 procent-strategie leven, hebben een uitstekende
oorzaak voor hun luiheid gevonden: zij kunnen, beweren zij, niet meer doen. Zulke mensen zullen niet groeien, omdat zij als bovengrens steeds een te laag prestatieniveau accepteren. Het is alsof zij hun 100 procent als een soort elektrisch hek ervaren als zij ertegenaan lopen.

Als iemand volgens de 100 procent-strategie leeft, is 80 procent een volstrekt goed resultaat. Bovendien denkt deze persoon dat hij zich binnen het veilige gebied bevindt. Zeker buiten bereik van waar het hem pijn zou kunnen doen – en waar men zou kunnen groeien. In principe is zo iemand ook met minder tevreden dan met wat hij nu heeft, want hij geeft meestal maar 80 procent.

Winnaars daarentegen zijn niet tevreden met wat zij nu hebben. 110 procent-mensen accepteren dan ook geen begrenzing van hun prestatievermogen. Zij hebben hogere verwachtingen van zichzelf dan de denkbeeldige grens van ‘100 procent’. Zij meten zich niet ten opzichte van wat zij zijn, maar van wat zij willen zijn. Door middel van de extra 10 procent herinneren zij zich er steeds aan dat zij zich niet door hun zelfverzonnen grens laten beetnemen. Zij weten dat 100 procent geen goed resultaat is, omdat zij zich dan steeds binnen de door hen zelf verzonnen grenzen zouden bewegen, waarbinnen geen groei mogelijk is. 110 procent betekent zo goed te worden als je kunt zijn.

Een van onze oudste (en domste) uitvluchten is: ‘Als ik echt gas zou geven, dan zou ik … kunnen.’ Wie op die manier denkt, waant zich veilig op een kunstmatige manier. In feite is zo iemand niet in staat om 110 procent te geven. Want de 110 procent-strategie is een manier van leven, een levensgewoonte en geen op zichzelf staande gebeurtenis. Het is een filosofie. Het is in eerste instantie een vorm van zijn en geen theoretische manier van handelen in een bepaalde periode.

Als je een 110 procent-mens ontmoet, zul je hem meteen bewonderen. Je zult in de veronderstelling zijn dat je in het gezelschap van een winnaar bent. Alle grote ondernemingen en bedrijven van deze wereld zijn door zulke mensen opgericht. Wie niet voor de 110 procent leeft zal de ware schoonheid van deze wereld nooit ervaren.
Want de volledige beloning en al het wonderbaarlijke dat onze wereld heeft te bieden, zit in de laatste 10 procent boven de 100 procent begrepen. Deze laatste 10 procent maakt van je leven een meesterwerk.

PRAKTIJK

Vandaag zal ik mijn vaardigheid om 110 procent te geven verbeteren, doordat ik me verplicht tot de volgende stappen:

1.Vandaag zal ik bij het uitvoeren van minstens drie werkzaamheden 110 procent geven. Dat betekent dat als ik niet meer kan, ik nog eens een keer extra geef.

2.Vandaag accepteer ik geen grenzen. 11 0 procent is een fictieve verbeelding van mijn prestatievermogen, dat niet in overeenstemming met de waarheid is. Ik wil zo goed worden als ik kan zijn. Als ik niet meer kan, dan moet ik.

3.Omdat het imago dat ik van mijzelf heb niet in overeenstemming met de waarheid is, kan ik dit beeld vervangen door het imago van hoe ik wil zijn. Zo’n imago duldt geen grenzen. Ik zet vandaag een omschrijving op papier over hoe ik wil zijn. Ik stel me voor dat ik nu al die persoon ben en ik gedraag me ook op die manier. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s