Het verleden is niet gelijk aan de toekomst

Het verleden is niet gelijk aan de toekomst
Een klein meisje van vijf kwam op een dag opgewonden naar het bed van haar moeder. “Mama, wat wil je worden als je groot bent?” Moeder dacht dat het een nieuw spel was dat haar dochter had verzonnen. “Hmm, ik denk dat ik moeder word als ik groot ben.” De dochter protesteerde: “je kunt geen moeder worden, want je bent er al één. Wat wil je worden?” “Goed dan, ik zou lerares willen worden”, antwoordde de moeder.
“Nee, dat kan ook niet. Dat ben je ook al!” “Schat, het spijt me, maar ik weet niet wat ik moet zeggen.” “Mama, zeg toch wat je wilt worden als je groot bent. Je kunt van alles worden, wat je maar wilt.” 

De moeder begreep het plotseling. Ze was zo overweldigd dat ze niets meer kon zeggen. Haar dochter gaf het op en liep de slaapkamer uit. Dit korte gesprek had de moeder diep getroffen. In de ogen van haar dochter kon ze nog steeds alles worden wat ze maar wilde. Haar gezin, haar opleiding, haar huidige deeltijdbaan, haar twee kinderen, niets van deze schijnbaar onveranderlijke omstandigheden waren op dit moment belangrijk voor haar. Want in de ogen van haar dochter mocht zij nog dromen. Zij mocht de sterren van de hemel plukken. Haar toekomst was nog niet vastgelegd en er waren nog geen haakjes naast gezet. In de ogen van haar dochter moest zij nog groeien en kon ze nog van alles worden. 

De omstandigheden waarin je je op dit moment bevindt, zijn van ondergeschikt belang. De enige belangrijke vraag is: “wie en wat wil je in de toekomst zijn?” Het komt er niet op aan of iemand tegen je heeft gezegd dat het niet zal lukken. Het komt er ook niet op aan of deze personen nog aanwezig zijn in je leven, maar er is één persoon die dit liedje niet mag meezingen: Jijzelf!
Je mag daar nooit intrappen en denken dat je leven ‘afgelopen’ is, want als je niet naar je dromen grijpt, dan zal niemand dat doen. 

De tweede valkuil lijkt niet zo spectaculair, maar vernietigt vele dromen op een sluwe en sluipende manier. Het gaat om het idee dat je je dromen op dit moment nog niet kunt bewerkstelligen omdat de tijd er nog niet rijp voor is. Er moet eerst nog het één en ander gebeuren. Wees je ervan bewust dat je op die manier als het ware een keuze ten opzichte van je dromen maakt, want het ideale tijdstip voor een nieuw begin bestaat niet. Elke keer als je een nieuw begin verschuift, wordt de afstand in werkelijkheid groter.

Soms wordt een beslissing door omstandigheden buiten onszelf genomen. Onder bepaalde omstandigheden kan zo’n situatie als een grote ramp ervaren worden. Het leven lijkt op dat moment misschien zelfs zinloos. Toch schuilt er in die ramp een kans voor onze toekomst. 

Een jongen had een relatie met een meisje van 17 verbroken. Zij was er kapot van. Toen zag zij een zin die haar moeder met lippenstift op de spiegel in haar de slaapkamer had geschreven: “als de halfgoden gaan, komen de goden.” Wil je je leven met halfgoden doorbrengen of met goden? Wil je met compromissen leven of de sterren van de hemel plukken? 

Een verlies betekent vaak de kans op een nieuw en beter begin. In December 1914, toen Thomas Edison 67 jaar was, brandde zijn laboratorium volledig af. De schade bedroeg meer dan 3,5 miljoen Mark en hij was maar voor 400.000 Mark verzekerd, maar wat erger was: zijn onderzoeksresultaten waren geheel vernietigd. Zijn wetenschappelijke verzameling en alle notities en persoonlijke herinneringen waren in rook opgegaan. Zijn levenswerk was vernietigd.
Zijn zoon ging naar Edison op zoek en trof hem aan op een veilige afstand van het vuur terwijl hij de brand gadesloeg. Hij was volkomen rustig en beheerst en keek glimlachend naar de verwoesting. Hij vroeg alleen nadrukkelijk of men zijn vrouw naar hem toe kon brengen. Toen zij even later was aangekomen zei hij: “Kijk, we zullen in ons hele leven nooit meer zoiets unieks beleven. Catastrofen hebben een grote waarde. Al onze fouten verbranden op die manier. Dankzij God kunnen we geheel opnieuw beginnen.” 

Als je een catastrofe hebt meegemaakt, dan is zo’n houding zeker bevorderlijk. Nu heb je namelijk de kans om opnieuw te beginnen. Weliswaar moet niemand op een catastrofe gaan wachten om een nieuw begin te kunnen aanvaarden. De boodschap waarvan je je alleen maar bewust moet zijn is: “je mag dromen.”je mag worden wie en wat je wilt zijn. Je hebt het recht om je eigen visie van het leven te ontdekken en na te leven. Je hebt het recht op een leven met passie, en – en dat is bepalend – het verleden is niet gelijk aan de toekomst. Je kunt altijd een nieuw soort toekomst creëren. 

Ook het heden is niet gelijk aan de toekomst. Een man had eens de sleutel van zijn voordeur verloeren. Hij begon te zoeken. Een buurvrouw die hem zag zoeken, bood haar hulp aan. De vrouw, die meteen serieus begon te zoeken, zag dat de man alleen onder een lantaarn bleef zoeken. Steeds liep hij enkele stappen vooruit en vervolgens ook weer terug. Verbaasd vroeg de vrouw hem of hij niet ook op andere plaatsen moest zoeken, want hij kon de sleutels ook op een andere plaats dan onder de lantaarn verloren hebben. De man zei: “Uiteraard zou ik de sleutel ook elders verloren kunnen hebben, maar hier is licht.”
Teveel mensen zoeken de vervulling van hun dromen en hun passie in de werkzaamheden waar ze op dat moment mee bezig zijn. Vaak lijkt het alsof je de sleutel van je voordeur alleen onder de lantaarn hoeft te zoeken. Je kunt echter de passie van je leven ook op heel andere plekken vinden. Wellicht ligt de sleutel ergens in het verleden. Herontdek daarom je oude dromen, die je misschien ooit hebt begraven, en je zult ervaren dat je de kracht hebt om je leven te veranderen. 

De moderne mens heeft behoefte aan tv-programma’s, theater-programma’s en een vakantieplan…… hij heeft behoefte aan een beter functionerend tijdmanagement, maar is het niet vreemd als de snelheid waarmee dingen worden gedaan worden belangrijker zijn dan de richting? Is het niet gevaarlijk als iemand minuten wil besparen terwijl hij jaren weggeeft of misschien zelfs zijn dromen opgeeft omdat hij te weinig over de oriëntatie heeft nagedacht die hij wenste na te streven. Omdat hij denkt dat het niet mogelijk is om morgen iets anders te zijn dan vandaag en gisteren, omdat hij zich er niet van bewust is dat hij nog steeds in wording is. 

Gilbert Kaplan richtte op 25 jarige leeftijd zijn eerste tijdschrift op. Hij was een echte workaholic. Binnen vijftien jaar bezat hij één van de grootste tijdschriften. Hij werkte haast 24 uur per dag. Toen verkocht hij op 40 jarige leeftijd alles. Wat was er gebeurd?
Op een dag had hij naar de tweede symfonie van Mahler geluisterd en hij was door deze klanken in een oneindige verrukking gebracht. De muziek had iets in hem opgewekt wat lang had liggen sluimeren. Daarbij kwam; hij vond dat de tweede symfonie van Mahler anders geïnterpreteerd zou moeten worden. Er ontbrak iets. Wat hij hoorde kwam volgens hem niet overeen met Mahler.
Hij verkocht zijn onderneming en besloot om dirigent te worden. Alles deskundigen waren het erover eens dat dit een onmogelijk voornemen was, want Kaplan had nooit eerder gedirigeerd en bovendien kon hij geen enkel instrument bespelen. Kaplan stelde zich zelfs nog een groter doel: hij wilde Mahler op zo’n manier spelen die nog niemand had gepresteerd. Iedereen die hem kende dacht dat hij gek geworden was; een manager die niet eens een instrument kan bespelen wordt, op 40 jarige leeftijd, dirigent – dat is belachelijk!
Slechts twee jaar later was de droom realiteit geworden. In 1996 werd door Kaplan het meest succesvolle klassieke album in de VS opgenomen. In hetzelfde jaar opende hij als beroemd dirigent de Salzburger Festspiele. 

Benjamin Disraeli zei eens: “niets kan de wil van iemand tegenhouden als hij zelfs zijn leven op het spel zet om zijn doel te bereiken. Waarom is het feit dat sommige mensen anderen voor zich aan het werk zetten en andere mensen zich aan het werk laten zetten? Het verschil bestaat uit de mate waarin we onze dromen naleven. Als we twee mensen tegenkomen zal degene die een echte beslissing heeft genomen en zich het meest inzet, de ander uiteindelijk beïnvloeden en deze min of meer voor hem aan het werk zetten. Hoe meer we onze dromen naleven, des te sterker zullen we zijn.”
In ons leven is er niets meer vervullend dan het volgen van onze visies en dromen. Aan de andere kant is er niets dat meer frustreert dan het verloochenen van je dromen en je dromen uiteindelijk te verdringen.
Winnaars nemen af en toe rustig de tijd, leunen een moment achterover en vragen zich af: “leef ik volgens mijn dromen of leef ik op een laag pitje?” ze weten dat zij als vormgevers van hun leven de toekomst waarvan ze dromen kunnen vormen. Ze creëren het leven dat waardig voor hen is. Winnaars weten dat het verleden niet gelijk is aan de toekomst. Zij leven het leven op hun manier. Zoals Frank Sinatra zong: “And more, much more than this, I did it my way…” Sinatra leefde op die manier en op die manier is hij overleden. Bill Clinton zei daartoe op zijn begrafenis: “He did it his way.”
We hebben de keuze: “óf we streven onze dromen na, óf we helpen anderen om hun dromen te realiseren. 

Praktijk
Vandaag zal ik meer als vormgever van mijn toekomst bezig zijn doordat ik me verplicht tot de volgende stappen:
  1. vandaag neem ik een time-out. Enige tijd om te denken. Ik ga ergens rustig zitten of ga ergens rustig wandelen. Ik vind rust en luister naar mijn innerlijke stem.
  2. ik leun achterover en denk erover na wat er allemaal gebeurd is de laatste zeven jaar. Welke nieuwe dingen heb ik leren kennen, hoeveel heb ik gedaan, hoeveel nieuwe mensen heb ik leren kennen? Op welke manier heeft mijn persoonlijkheid zich ontwikkeld en wat heb ik allemaal ervaren? Ik ben mij ervan bewust dat er in de volgende zeven jaar net zo veel kan gebeuren.
  3. ik vraag mij af: “als ik daadwerkelijk de keuze had, wat zou ik dan willen doen? Wat zijn mijn dromen? Wie wil ik binnen zeven jaar zijn en wat wil ik doen? Ik zet mijn gedachten hieromtrent op papier. Dat kan helpen als ik me afvraag wat ik echt graag wil doen en wat met mijn talenten overeenkomt.”
  4. ik realiseer me dat ik een echte keuze heb. Het is aan mij. Ik kan op elk moment dat leven creëren, zodat ik ook morgen een waardig leven kan leiden. Ik ben de vormgever van mijn eigen leven. Ik heb de moed om gelukkig te zijn.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s