Lag-Tijd

LAG-TIJD

Jetlag14
Het planten van een bamboeboom vraagt om denken op lange termijn en vertrouwen. De bamboeteler stopt de zaailing in de grond. Vervolgens bedekt hij de grond met wat hooi. Elke morgen geeft de boer het zaadje, dat nog niet eens zichtbaar is, water. Hij verwijdert het onkruid en maakt de grond los. Elke morgen moet hij het zaadje water geven. Dat doet hij vier jaar lang. Vier lange jaren waarin hij het zaadje niet kan zien en waarin hij niet zeker is of zijn moeite ooit beloond wordt. Hij is niet eens zeker of het zaadje nog leeft. Ten slotte, aan het einde van het vierde jaar, komt het zaadje uit de grond omhoog en groeit het binnen 90 dagen 20 meter.

bamboe boom 7

De meeste mensen veranderen van baan omdat zij ontevreden zijn. Zij zijn ontevreden over hun promotiemogelijkheden, over het dagelijks plezier in hun werk of over hun inkomen, of zij missen een persoonlijke uitdaging. Een of een aantal van deze problemen is wellicht een ernstig probleem geworden. Door voor een andere baan c.q. bij baan te kiezen, hoopt men de problemen op te lossen. In feite blijven voor de nieuwkomers in een zelfstandige onderneming niet alleen de oude problemen bestaan, maar zijn er ook nieuwe problemen en uitdagingen in hun leven ontstaan. Er wordt meer betrokkenheid, meer verantwoordelijkheid, meer activiteit, meer energie en meer concentratie vereist.
Als je na een vlucht van twaalf uur uit het vliegtuig stapt, voel je je vermoeid en moet je je eerst oriënteren. Aan veel dingen ben je nog niet gewend. Je moet aan het tijdsverschil wennen. Deze ‘jetlag’ kan wel enige tijd duren. Iedereen die voor de eerste keer zelfstandig wordt maakt een dergelijke lag-tijd mee. Juist binnen deze lag-tijd geven velen hun nieuwe zelfstandigheid op en verspelen zij op die manier wellicht de kans van hun leven.
Iedereen die begint met een nieuwe activiteit, moet twee dingen weten om niet aan de lag-tijd ten prooi te vallen:
1. Je mag geen verkeerde verwachtingen kweken. Je moet herkennen hoe alles er in werkelijkheid uitziet. Deze nieuwe activiteit heeft niets met een prijs in de loterij te maken, waarmee men in een hele korte periode grof geld verdient. Integendeel, hard werken, geduld en volhardingsvermogen zijn juist belangrijk. Een zelfstandige onderneming betekent voor veel mensen een grote kans, maar deze kans moet door werken worden verdiend.
2. De zelfstandig ondernemer dient zich niet alleen op technieken die zo snel mogelijk geld opleveren te concentreren. Hij moet als eerste het concept van succes en De wetten van de winnaars leren kennen. Hij moet bijvoorbeeld weten dat hij terugslag zal ondervinden en hij moet leren hiermee om te gaan. Hij moet zich met De wetten van de winnaars verinnerlijken. Hij moet als mens groeien, zodat hij ‘groot genoeg’ voor zijn dromen is.

Het is boeiend om een bouwplaats gade te slaan. Lange tijd lijkt het alsof er niets gebeurt. Men ziet veel mensen druk heen en weer lopen en er is veel lawaai van grote bouwmachines. Meer gebeurt er niet. Dan, plotseling, staan er hoge steigers, alsof ze in één nacht ontstaan zijn. In korte tijd veranderen de losse steigers in vaste muren van glas en steen.

Bouwplaats basis

 

Vervolgens wordt het gebouw met een dak bedekt en wordt er een tuin aangelegd. Voordat je het weet is het lege bouwterrein veranderd in een machtig gebouw dat binnenkort honderden mensen zal huisvesten. Ook al lijkt het soms of deze gebouwen in zeer korte tijd de hemel in rijzen, hun ontstaan vraagt een maandenlang durende en intensieve inspanning.

Bouwplaats 2
Hetzelfde geldt voor de opbouw van een nieuw bedrijf of een nieuw leven. Op een dag begin je ineens, met een klant, met een wet van de winnaars, met een visie zomaar ineens … en op die manier bouw je het fundament, de pilaren, muren en ramen van je nieuwe “onderneming. Dat zal niet in een dag ontstaan. Niets dat waardevol is, is ooit in een paar dagen, weken of maanden ontstaan. Te veel mensen zetten hun volhardingsvermogen en geduld niet in. Te veel mensen wedden op kleine winsten in plaats van op grote overwinningen.
Geweldige resultaten worden nooit direct behaald. Als je er echter steeds en voortdurend aan werkt om de ene steen op de andere te plaatsen, dan zul je op een morgen wakker worden en zien dat je iets hebt volbracht waar je echt trots op kunt zijn.
Drie kikkers kwamen eens bij een pot die gevuld was met slagroom. Zonder na te denken sprongen zij blij in de pot die voor hen het paradijs leek te zijn. Zij zwommen rond in de poten propten zich smakkend vol, tot hun buikjes rond waren. Toen ze helemaal vol zaten, wilden ze uit de pot kruipen. Toen schrokken ze en moesten ze vaststellen dat de wanden van de pot te hoog en te glad waren. Toen zij merkten dat zij zich in een situatie zonder uitweg bevonden, lieten twee kikkers zichzelf moedeloos naar de bodem zinken en verdronken. De derde kikker had echter de gewoonte om nooit op te geven. Hij trappelde en ploeterde met alle macht rond in de pot. De situatie leek hopeloos. Langzaam begonnen zijn krachten af te nemen. Toen richtte hij zich nog een keer met alle macht op en verdubbelde zijn inspanningen. Hij trappelde harder en harder. Plotseling was de slagroom in boter veranderd en kon de kikker uit de pot kruipen.

Wat er ook met je onderneming gebeurt, je mag nooit opgeven. Wat er ook gebeurt bij de opbouw van je bedrijf en hoe snel een gebeurtenis zich ook mag voltrekken, je zult in ieder geval een hele boel nieuwe kennis en spieren ontwikkelen, die je je hele leven bij je zult houden. Onverwachte omstandigheden kunnen dat wat je hebt bereikt vernietigen. Omstandigheden die je niet kunt beïnvloeden kunnen je gebouw vernietigen totdat het in de as ligt. Niets en niemand kan echter wegnemen wat je hebt geleerd en wat je geworden bent.
Nog belangrijker dan miljoenen bezitten is miljonair te zijn. Als je het vermogen hebt verworven om miljoenen te verdienen en er verstandig mee om te gaan, dan kan je niets overkomen. Zelfs als je alles zou verliezen, zul je kort daarop weer opnieuw succes hebben. Het ware geheim van rijkdom schuilt niet in je fortuin en je verdiensten. Echte rijkdom schuilt in wat wij zijn. Echte rijkdom is niet beperkt tot gelden macht. Echte rijkdom bestaat uit wat wij met het geld en de invloed die wij hebben doen. Echte rijkdom bestaat uit het voortdurend groeien om de beste te te worden die je kunt zijn.
Net als in de lag-tijd geven te veel mensen op. Zij hadden de verkeerde voorstelling van zaken en wilden alles zo snel mogelijk behalen- het liefst zonder zichzelf te moeten veranderen.
Albert Einstein zei: ‘Ons denken dat tot de problemen van heden heeft geleid is niet voldoende om deze problemen op te lossen.’
Er is tijd nodig om de basis voor een effectieve verandering te leggen. Het begint met de noodzakelijkheid om onze manier van denken te veranderen. Dat wij De wetten van de winnaars leren en ons met deze verinnerlijken. Leren betekent niet iets bewaren. Leren betekent iets nooit meer kunnen vergeten. Pas als deze fundamenten er zijn, kan dit proces niet meer worden tegengehouden.
De meeste mensen overschatten wat zij binnen een jaar kunnen bereiken en zij onderschatten wat zij binnen een jaar of tien kunnen bereiken.
Winnaars laten zich niet door de lag-tijd ontmoedigen. Ze zijn erop voorbereid en overschatten daarom nooit de resultaten van het eerste jaar. Ze hebben echter reusachtige verwachtingen voor het komende decennium. Ze weten dat ze dan hun beloning zullen ontvangen, als ze de lag-tijd hebben doorstaan.
PRAKTIJK
Vandaag zal ik als een winnaar met de lag-tijd omgaan, doordat ik me verplicht tot de volgende stappen:
1. Ik begrijp dat geen enkel gebouw zonder een stevig fundament gebouwd kan worden. Daarom ben ik actief bezig momentum op te bouwen en ik houd mijn dagelijkse werkmethode vol. Wat mijn resultaten betreft heb ik echter geduld. Ik weet dat elk groot gebouw steen voor steen moet worden opgebouwd.
2. Wat er ook gebeurt, vandaag geef ik niet op. Ik weet dat ik elke keer als ik een voornemen niet realiseer, heb opgegeven. Daarom zal ik vandaag al mijn voornemens realiseren. Vandaag houd ik vol.
3• Ik wed op grote overwinningen in plaats van op kleine winsten. Voor het volgende jaar stel ik mij geen al te grote doelen – maar ik geef 110 procent. Wat het volgende decennium betreft ken ik geen grenzen. Ik overleg vandaag of ik mijn decennium-doel niet hoger kan stellen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s