Momentum

MOMENTUM

Heb je wel eens geprobeerd een trein te stoppen die met 200 km per uur over het spoor raast? Zelfs als je een muur van 1 meter breedte over het spoor zou bouwen, zou de trein erdoorheen razen alsof het boter was. Dat komt doordat de trein MOMENTUM heeft. Hij is in beweging, hij heeft drijfkracht, hij is op snelheid gekomen.

Een locomotief heeft een vermogen van duizenden pk’s. Zij is zo sterk dat zij een hele trein kan laten bewegen. Zij heeft echter ook een zwak moment. Als zij stilstaat kan een kleine hindernis al veroorzaken dat zij niet in beweging gezet kan worden. Als je voor een van de
wielen een wig plaatst, kan de locomotief niet in beweging komen. Alle moeite is tevergeefs.

Zonder momentum is er maar een kleinigheid nodig om de hele onderneming te laten mislukken. Met momentum gaat alles vanzelf, hindernissen vormen dan zelfs geen probleem.

In de beginperiode van een nieuwe activiteit dient er zo snel mogelijk momentum te worden ontwikkeld. Het is net als bij een stilstaande auto die je wilt aanduwen. De eerste meters zijn het zwaarst. Je hebt alle kracht nodig. Als de auto rijdt heb je veel minder kracht nodig.

Even proberen om de auto aan te duwen is niet mogelijk. Óf je gebruikt alle kracht en duwt hem aan, óf je doet het niet. Om die reden is het eigenlijk niet mogelijk om iets te proberen. Of je doet iets, of je doet het niet. Als je deze regels leest en goed gezond bent, dan kun je opstaan. ‘Proberen’ om op te staan, kan eigenlijk niet. Of je staat op, of je blijft zitten. Mensen die zeggen ‘Ik probeer iets’, handelen doorgaans niet. Het is alsof zij op een hindernis zitten te wachten die hun voornemen dwarsboomt. Iemand die iets doet, wacht op succes. Iemand die iets ‘probeert’, wacht op een belemmering.

Denken wij even terug aan de auto die aangeduwd moest worden. Als je maar een beetje kracht gebruikt, kan hij nooit goed in beweging komen. Je komt dan nooit te weten dat de activiteit relatief gemakkelijk is, als de auto maar rijdt. Je komt niet of nauwelijks vooruit.

Daarom is het een goede raad om met volle vaart van start te gaan als je iets nieuws onderneemt. Het gaat niet alleen om het bereiken van resultaten. Resultaten kunnen misleiden. Resultaten kunnen het resultaat van gunstige of ongunstige omstandigheden zijn.
Momentum is aan dergelijke omstandigheden niet onderworpen. Momentum produceert altijd resultaten. Concentreer je daarom meer op je momentum dan op afzonderlijke resultaten.

Iemand die zich meer op resultaten dan op het momentum concentreert, blijft steeds achter op zijn mogelijkheden. Zo iemand is lui. Vervolgens excuseert hij zich voor zijn luiheid en voert als verontschuldiging zijn ‘gerichtheid op resultaten’ aan. Mensen die alleen resultaten najagen, voelen zich geniaal, maar zij hebben niets van de kracht van het momentum begrepen. Als er eenmaal momentum is, komen er middelen aan het licht die voor de normale mens verborgen blijven. Momentum werkt vanzelf.

Op resultaat gerichte mensen moeten zich steeds weer opnieuw motiveren. Zij beleven nooit het gevoel dat zij iets op zijn beloop kunnen laten. Zij vragen zich af hoe het mogelijk is dat sommige mensen bijna moeiteloos ‘discipline’ tentoonspreiden, terwijl zij elke keer weer moeite voor iets moeten doen. Het antwoord luidt: de zogenaamde genialiteit van deze personen blijkt voornamelijk hun hindernis te zijn. Zij beroven zichzelf van de kans om momentum op te bouwen.

De gebeurtenissen bestaan alleen maar uit het resultaat. Het gaat erom vaart op te bouwen. Het gaat om alles wat bevorderlijk is om echt in beweging te komen. Het gaat erom om zeer actief te worden.

Oude gewoontes zijn moeilijk te doorbreken. Een nieuwe activiteit is soms alleen moeilijk omdat zij nieuw en onbekend is. In zo’n situatie kan bijna elk klein probleempje ons tegenhouden. Daarom moet je ook meteen beginnen om je momentum op te bouwen. Hoe eerder hoe beter, want je zult nooit alle hindernissen en ongunstige omstandigheden kunnen vermijden. Nooit zal er een periode zijn die geheel zonder problemen is. Problemen vormen echter geen ernstige belemmering als je momentum hebt opgebouwd. Er is dus maar één verstandige manier om moeilijke situaties te hanteren en dat is het opbouwen van momentum. Als wij meteen met volle kracht vooruit rijden, kunnen problemen en nieuwe, onbekende situaties ons weinig deren.

Het is een feit dat alle tijd die je in je bedrijf investeert, helpt bij de opbouw van je momentum. Alles wat je doet zal je momentum of doen afnemen, of bevorderen. Vooral in de beginperiode van een activiteit geldt: halve inspanning levert geen half succes op, maar geen succes.

Om aan je momentum de noodzakelijke stabiliteit te geven, dien je een belangrijke mentale spier te ontwikkelen: discipline. Als je in een willekeurige nieuwe onderneming succesvol wilt worden, dien je de grondslagen te leren beheersen. Om de grondslagen te leren heb
je discipline nodig. Hoe beter je bent, des te boeiender de resultaten worden. Hoe beter de resultaten, des te gemotiveerder je zult zijn. Hoe gemotiveerder je bent, des te meer je zult werken en des te meer momentum je zult hebben … Maar in het begin is de discipline noodzakelijk om de grondslagen te leren.

Discipline wordt niet door iedereen gekoesterd, maar iedereen is in staat om discipline te leren als hij het nut er maar van inziet. Je hoeft ook niet eindeloos tegen je eigen traagheid op te lopen. Een grote hoeveelheid discipline is alleen voor een bepaalde beginperio-
de noodzakelijk, totdat je nieuwe gewoontes hebt aangenomen. Het is om het even hoe moeilijk je iets vindt, als je het drie tot zes weken gedisciplineerd volhoudt, dan heb je een nieuwe gewoonte opgebouwd. Dan heb je momentum. Dat wil zeggen dat je dingen ge-
makkelijker vindt om te doen, dan om ze niet te doen.

Als je het goede momentum hebt opgebouwd, dien je het momentum slechts te onderhouden. Een grote onderneming heeft vele miljoenen aan een reclamecampagne besteed. De campagne was een succes en de omzet vloog omhoog. Desondanks werd de campagne door het concern niet afgebroken. Een aantal personen vroeg vervolgens aan de directeur waarom hij nu niet met deze dure promotie ophield. Tenslotte had hij zijn geplande omzet overtroffen.De directeur antwoordde: ‘Stelt u zich voor dat u in een vliegtuig zit. Om het te laten opstijgen, is veel energie nodig. Na enige tijd vliegt u aangenaam en rustig verder. Schakelt u nu de motoren uit?’

Momentum is als de spreekwoordelijke sneeuwbal die een lawine wordt. Het kost tijd en inspanning om voldoende sneeuw bijeen te pakken en er een sneeuwbal van te maken. Het kost tijd en inspanning om deze sneeuwbal in gang te zetten en van de berg naar beneden te laten rollen. Maar als hij rolt, pas dan op. Hij zal rollen en groeien en alles en iedereen meesleuren die de fout maakt hem te willen dwarsbomen.

Het vergt veel tijd en inspanning om een zinvolle onderneming te starten. Maar als alles in gang is gekomen, kan deze door niets en niemand worden tegengehouden – behalve door jouzelf. Winnaars werken met volle kracht aan de opbouw van momentum. Zij weten:
als de trein eenmaal in beweging is, kan hij door niemand worden tegen gehouden – behalve door henzelf.

PRAKTIJK

Vandaag zal ik momentum opbouwen doordat ik me verplicht tot de
volgende stappen:

1.Ik neem de bewuste beslissing om zolang met volle inspanning te
werken, totdat ik momentum heb opgebouwd. Ik ben mij ervan
bewust dat dit economisch verantwoord en verstandig is. Een
auto rijdt veel gemakkelijker nadat hij is aangeduwd.

2.Vandaag werk ik met alle discipline, want ik weet dat discipline de
sleutel voor de opbouw van momentum is.

3- Ik kijk niet te veel naar de resultaten uit, want ik weet dat de re-
sultaten vanzelf worden bereikt als ik voldoende momentum heb
opgebouwd. Ik zit ook niet op betere omstandigheden te wach-
ten, want ik weet dat alleen momentum betere omstandigheden
kan creëren.

4· Ik maak een lijst van de gebieden waarin ik momentum heb op-
gebouwd. (Sommige mensen hebben momentum met betrekking
tot zeuren en mopperen opgebouwd of met betrekking tot het
eten van lekkernijen, met betrekking tot het overdreven geld uit-
geven … ) Momentum werkt zowel vóór mij als tegen mij. Ik noteer
op welke gebieden ik naast mijn baan momentum wil ontwikke-
len: sport, eetgewoontes, familie, lezen, het omgaan met geld …

Advertenties

2 reacties op Momentum

  1. Dit verhaal geeft voor mij aan, waarom snelheid bij opstarten zo belangrijk is.

    Hans Winkelaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s